Jak powinna wyglądać dieta przedszkolaka

Jakie jest zapotrzebowanie kaloryczne dziecka w wieku przedszkolnym? Jakie są podstawowe błędy żywieniowe dzieci? Przeczytaj i sprawdź.

Charakterystyka wieku przedszkolnego

Między 4. a 6. rokiem życia dziecka wciąż następuje przyrost masy ciała, ale już nie tak intensywny jak w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym. Rocznie dziecko w wieku przedszkolnym przybiera około 2-3 kg masy ciała, a przyrost wysokości ciała jest na średnim poziomie 5-7 cm. Przedszkolak do prawidłowego rozwoju potrzebuje aktywności fizycznej i ruchu, a także zabaw intelektualnych. Stosowana przez dziecko dieta wpływa na intensywny rozwój pamięci.

Przedszkole to bardzo dobra propozycja kształtowania dziecka. W ofertach placówek można znaleźć różnorodne zajęcia, jak np. zajęcia ruchowe, z języka angielskiego, czy rytmiki. Te elementy gwarantuje m.in. przedszkole Motylek 3. To tam w programie znajdują się również: judo, akrobatyka, piłka nożna, a nawet robotyka dla dzieci. Przedszkole Motylek 3 to nie tylko wykwalifikowana kadra, małe grupy i nauka języków obcych, ale również place zabaw i zdrowa kuchnia.

Zalecenia żywieniowe dla przedszkolaka

Przedszkolak do prawidłowego rozwoju potrzebuje nie tylko snu czy zabawy, ale także odpowiedniej diety. W wieku 4-6 lat dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to około 1400 kcal. Podział na poszczególne składniki powinien wyglądać następująco:

  • 53-58% węglowodany
  • 30-35% tłuszcze
  • 12% białko.

Oczywiście najcenniejsza jest żywność nieprzetworzona lub przetworzona w jak najmniejszym stopniu, naturalna i świeża.

Dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna być podzielona na 4-5 posiłków dziennie:

  • 3 podstawowe – śniadanie, obiad, kolacja
  • 2 dodatkowe – drugie śniadanie i podwieczorek.

Błędy w żywieniu dzieci

Okazuje się, że około 1/4 dzieci w wieku przedszkolnym odżywiana jest nieprawidłowo. Najczęstsze błędy polegają na podawaniu zbyt dużej ilości słodyczy, a zbyt małych ilości warzyw, szczególnie tych bogatych w karoten i witaminę C oraz za małej ilości wapnia pochodzącego z mleka, kefirów, jogurtów czy twarogów.

Najważniejszą zasadą jest jednak unikanie spożycia cukru przez dzieci. Nadmiar sacharozy wpływa negatywnie na zdolność wchłaniania żelaza i cynku. Niewskazane są także soki i słodzone napoje prowadzące do nieprawidłowej wagi. Duży błąd rodziców polega na niepodawaniu dzieciom odpowiedniej ilości zwykłej wody do picia.

Dieta przedszkolaka, czyli jaka?

Wśród produktów polecanych dla dzieci w wieku przedszkolnym znajduje się mleko i przetwory mleczne, jaja, chude mleko, wędliny wysokojakościowe, tłuszcze (oleje, masło), produkty zbożowe z pełnego przemiału ziarna, a także świeże owoce i warzywa.

Ważne, by dieta przedszkolaka była urozmaicona. Jest to wyzwanie szczególnie dla dzieci, które nie chodzą do przedszkola i całe zamieszanie związane z gotowaniem spoczywa na rodzicach i opiekunach. O wiele łatwiej o zbilansowaną dietę jest w przypadku, kiedy dziecko uczęszcza do placówki przedszkolnej.

Motylek Przedszkole proponuje dzieciom nie tylko pełnowartościowe śniadanie, obiad i podwieczorek, ale również owoce i warzywa z domowego gospodarstwa. Niejadki zachęcane są tam do jedzenia tak zwanymi kolorowymi talerzykami – mozaiką świeżych warzyw na sałacie. Placówki przedszkolne dbają też o dzieci z alergiami pokarmowymi, co często bywa zmartwieniem rodziców na co dzień.

Więcej na temat diety w przedszkolu Motylek 3 znajdziesz tutaj: https://motylek3.pl/motylkowe-jedzonko/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here