Dania z ryb są nie tylko zdrowe, lecz także wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Warto wiedzieć, które spośród popularnych dodatków będą pasować do łososia.
Ryż
Ryby świetnie komponują się z zielonymi warzywami. Do dań na bazie łososia norweskiego można również wykorzystać ryż. W Polsce funkcjonuje wiele restauracji serwujących japońskie sushi. Do przygotowania rolek z ryżem wykorzystywane są najczęściej surowe plastry łososia. Najpopularniejsze odmiany sushi z rybą to nigiri, maki oraz ura-maki. Warto pamiętać o doborze odpowiedniego ryżu. Powinien to być produkt o krótkich ziarnach. Ryż należy ponadto gotować z uwzględnieniem właściwych proporcji. Łososia norweskiego można również przyrządzić w formie pieczonej lub gotowanej. Ryż będzie wówczas stanowił świetne uzupełnienie takiego dania. Można go użyć jako swoistą bazę, na której ryba zostanie upieczona. Ryż oraz łosoś świetnie komponują się ze smakiem sosu sojowego.
Ziemniaki
Bulwiaste warzywa są uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Można je również wykorzystać jako sakiewki do przygotowanego na bazie ryby farszu. Niezbędne składniki to:
- cztery ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- cytryna,
- cztery plastry wędzonego łososia norweskiego,
- sól,
- pieprz,
- trzy łyżki majonezu,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- dwa ząbki czosnku,
- łyżka posiekanego koperku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza, a następnie umyj ziemniaki i osusz je. Do przygotowania dania najlepiej wykorzystać nieobrane warzywa. Kiedy ziemniaki będą już suche, nasmaruj je oliwą z oliwek, a następnie owiń w folię aluminiową. Czas pieczenia warzyw trzeba dostosować do ich wielkości. Możesz wykorzystać nóż do sprawdzenia struktury ziemniaków. Kiedy staną się miękkie, wyłącz piekarnik, odwiń folię i natnij warzywa w poprzek. Ziemniaki należy również doprawić według własnych upodobań smakowych. W nacięcia włóż następnie sos czosnkowy, plastry łososia skropionego cytryną oraz koperek. Całość dopraw do smaku. Tak przygotowane ziemniaki można podawać z odrobiną twarożku lub rukoli.
Kasza
Do dań z łososiem można podawać kaszę jęczmienną, gryczaną – paloną lub nie – lub jaglaną. Każda odmiana ma wiele składników odżywczych cennych dla ludzkiego organizmu. Kasza stanowi doskonałe źródła błonnika. Jest również bogata w skrobię. Dania na bazie kaszy oraz łososia powinny spożywać osoby zmagające się z nadciśnieniem, chorobami serca oraz dolegliwościami układu krążenia.
Z łososiem dobrze komponują się różnorodne dodatki. Wybór właściwych składników do dania na bazie ryby zależy więc od indywidualnych preferencji i upodobań. Smacznego!